Miért jók a készségfejlesztő és a logikai játékok? Vajon melyiket válasszuk gyerekünknek?

Posted by Aron 2017/07/08 0 Comment(s)

Miért jók a készségfejlesztő és a logikai játékok? Vajon melyiket válasszuk gyerekünknek?

A készségfejlesztő játékok ma már rengeteg verzióban megtalálhatóak a játékboltok polcain. Mi szülők csak kapkodjuk a fejünket, amikor egy-egy üzleti kínálatával szembesülünk. Arra természetesen egy szülőnek sincsen ideje, hogy alaposan áttekintse a kínálatot, hiszen órákba, de lehet, hogy napokba telne mire döntésre jutnánk.

Nézzük meg, hogy miért is jó időben elkezdeni a fejlesztést? A készségfejlesztő játékok a gyermekeket folyamatosan arra sarkallják, hogy tudásukat és önállúságukat végre kamatoztassák és fejlesszék. Érdemes akár minden nap elővenni a készségfejlesztő játékokat, hiszen így minden nap egy kicsivel többet tanul a kisember és folyamatosan éberen tartja benne a vágyat valamilyen új tudás megszerzése iránt.   Mire a gyerekek iskolába kerülnek, számos olyan készséggel kell rendelkezniük, amit mi kezdő szülők talán nem is gondolnánk. Nagyon fontos, hogy gyerekünket ne érjék kudarcok és a készségfejlesztő játékok megvásárlásával segíthetünk neki a felkészülésben, ráadásul úgy, hogy játszva tanítjuk meg a legalapvetőbb dolgokra. A készségfejlesztést akár egész kicsi korban el lehet kezdeni és mire a 2-3 éves kort eléri, már megvásárolhatjuk neki a komolyabb készségfejlesztő társasjátékok egyes verzióit.

Ma Magyarországon nagyon sok készségfejlesztő játék van forgalomban, most ezek közül kiemelünk egy pár említésre méltót. A Zingó társasjáték 4 éves kortól ajánlott, de a játék felépítése lehetővé teszi azt, hogy akár 2 éves korban is elkezdjük megismertetni gyermekünkkel a különböző tárgyakat, kifejezéseket. A játékhoz mind kép, mind leírás is társul, így a kisebbek játszhatják csak a képek segítségével is. A Zooloretto készségfejlesztő játék már a 8 éves korosztály számára készült, hiszen ez már egy összetettebb, több gondolkodást igénylő játék. A játékosok egy-egy állatkert vezetésével vannak megbízva és nagyon fontos, hogy minél több látogatót vonzzanak saját kis állatkertjükbe. Ez tulajdonképpen egy taktikai játék gyermekeknek, ahol megtanulhatják azt, hogy milyen szolgáltatásokkal lehet a látogatókat becsábítani állatkertjeikbe és természetesen a születés is fontos szerepet kap, hiszen a kicsinyek megszületéséért külön pont jár. Ha éppen egy állatfaj nagyon elszaporodna az állatkertben, akkor lehetőségük van a túlszaporulatot egy másik állatkert tulajdonosával elcserélni, vagy eladni.

A logikai játékok már egy kicsit más kategóriába tartoznak, hiszen itt már a matematika is szerepet kap. Amennyiben a logikai játékokat időben elkezdjük megismertetni gyermekünkkel, úgy nagy eséllyel az iskolában jobban fog teljesíteni a matematika alapú tárgyakból. Ezeknél a játékoknál már komolyan kell gondolkodniuk, hiszen a szerencse már nem igazán játszik szerepet. A logikai játékok fejlesztik a gyerek térlátását, felhívják figyelmét a különböző összefüggésekre, fejlesztik a feladatmegoldó képességüket és kombinatív készségüket. Ezek olyan készségek és képességek, amelyek már nem csak a matematika alapú tárgyaknál, hanem az élet más területein is nagy segítséget nyújthatnak majd nekik.

A Think Fun és a Smart Games játékok segítenek a szülőknek abban, hogy az ókori klasszikus logika alapköveihez visszatérve oktassák gyermekeiket. Ezek a játékok akár egyedül, akár csoportosan játszva tanítják és oktatják a gyerekeket. A játszva tanulásra ösztönzik a gyerekeket, de ezt természetesen nem úgy kell ezt elképzelni, hogy megvesszük a gyereknek a játékot és magára is hagyjuk őt vele, hiszen a közös megismerés szintén fontos a gyerek-szülő kapcsolatban. Nézzünk meg egy párat ezekből a csodálatos és igen kreatív logikai játékokból.

A Day & Night kirakó játékot már 3 éves kortól játszhatják a gyerekek és a színekkel, formákkal és árnyékokkal ismerkednek meg. Összesen 48 feladvány található meg a játékban és fele-fele arányban kell nappali és éjszakai feladatokat megoldani. A feladatfüzet tartalmazza az árnyékképeket, amelyeket majd össze kell állítani. Egy nagyon színes és látványos játék a Smart Games csapatától. A Smart Games játékok másik izgalmas verziója szintén a kisebbeknek, ráadásul inkább a fiúknak, a Trükkös teher 3 játék, amely a formák felismerésére és azok összepárosítására tanítja meg gyermekünket. A 3 teherautó szállítmányát mindig olyan módon kell felépíteni, ahogy az adott feladatlapon szerepel.

A Think Fun logikai játékok közül érdemes megemlítenünk a Rush Hour - Csúcsforgalom logikai játékot, amely játszva tanítja meg a gyerekeket a közlekedés néhány szabályára is. A cél, hogy a piros autót mindig átjuttassuk a csúcsforgalomban a túlsó oldalra. Igen nagy kombinációs készséget kíván meg ez a játék és nagyon sok verziója van, tehát a gyermek mindenképpen sokáig jól szórakozhat ezzel a fantasztikus logikai játékkal. A Think Fun valószínűleg az édes szájú picurkáknak alkotta meg a Chocolate Fix ínycsiklandó logikai játékot, ahol a gyermek egy édesség bolt vezetésével lesz megbízva. A legfőbb feladata az lesz, hogy a feladatlapokon szereplő megrendeléseket hiánytalanul teljesítse. A cukrászda tulajdonosa csak hiányos utasításokat hagyott hátra és a gyermek feladata lesz kitalálni a teljes megrendelést. A szinte valódinak tűnő bonbonok biztosan lekötik majd gyermekünket, valamint az a számtalan kombináció is, amely végigkíséri majd őt a játék folyamán!

 

Leave a Comment